Bezpečnost potravin

Zvyšování kvality a bezpečnosti vajec pomocí genetiky

Vydáno: 1. 9. 2010
Autor:

Aktivita v rámci výzkumného projektu SABRE (6. rámcový program V&V v EU).

Spotřebitelská vejce jsou považována za zdroj výživných látek, a proto je výživáři dobře přijímají. Špatná kvalita vaječné skořápky však vede ke zvýšenému výskytu poškozených (nakřáplých) vajec. Pravděpodobnost, že se u nakřáplých vajec vyskytne salmonela, je 3–93krát vyšší než u neporušených vajec. Z hlediska vjemu spotřebitelů je rovněž důležitý vzhled skořápky.
Pro chovatele nosnic je kvalita vajec jedním z hlavních hledisek. Jestliže jsou vejce kvalitní, chovy nosnic mají delší životní cyklus. Při nekvalitních vejcích se značně zvyšuje odpad a délka života nosnic se zkracuje.
 
V rámci projektu SABRE zaměřeného na šlechtění hospodářských zvířat byla identifikována řada transportních molekul odpovědných za sekreci bílkovin a minerálních látek potřebných pro tvorbu skořápky a byl vytvořen nový nástroj na lepší výběr slepic pro chovy, ve kterých budou nosnice snášet kvalitnější a zdravější vejce.

 

Na zbarvených vejcích na obrázku je vidět množství kutikuly – ochranné antimikrobiální vrstvy na vejcích.

 
 

SABRE: výzkumný projekt EU