Bezpečnost potravin

Zvýrazňovač sacharózy pro snížení množství cukru

Vydáno: 8. 2. 2010
Autor:

Látce S6973 od firmy Senomyx byl asociací FEMA udělen statut GRAS, což umožňuje její použití do řady potravin a snížení obsahu cukru až o 50 %.

Asociace výrobců aromat FEMA posoudila podle pravidel FDA (podle Federálního zákona o potravinách, léčivech a kosmetice) zvýrazňovač sacharózy S6973 od firmy Senomyx Inc.(San Diego) za látku obecně uznanou za bezpečnou – statut GRAS – při použití do pečiva, cereálií, žvýkaček, ochucovacích směsí a omáček, cukrářských výrobků a cukrovinek, mléčných výrobků včetně zmrazených, ovocných zmrzlin, želé, pudinků, džemů.

Použití zvýrazňovače umožňuje vyvíjet potraviny se sníženým přídavkem cukru až o 50 %, (tzn. snížení energetického obsahu potravin), a přitom nemá negativní vliv na chuť.


Food Bussiness News, 5, 2009, č. 21, s. 60