Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Zralé ovoce může obsahovat vysoce aktivní antioxidanty do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Zralé ovoce může obsahovat vysoce aktivní antioxidanty

Vydáno: 24.11.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
U ovoce v procesu přezrávání (kažení) vznikají nefluoreskující chlorofylové katabolity, které jsou silnými antioxidanty a hrají důležitou úlohu v lidském zdraví.
Antioxidanty v ovoci jsou spojovány s řadou příznivých zdravotních účinků. Většina z těchto antioxidantů jako některé vitaminy a flavonoidy již byla identifikována a podrobně prozkoumána. Tým výzkumníků z univerzity v Innsbruku nyní identifikoval dosud neznámý a vysoce aktivní antioxidant v přezrálém ovoci. Tito pracovníci jako první odhalili dekompoziční mechanismus a produkty u jablek a hrušek. Výsledky naznačují, že se u ovoce v procesu dozrávání, resp. přezrávání /kažení zvyšuje hladina antioxidantů a tato změna v obsahu antioxidantů se projevuje změnou zabarvení ovoce. Změna zabarvení je způsobena rozkladem zeleného barviva chlorofylu. Ovoce ve skutečnosti prochází obdobným dekompozičním procesem jako na podzim listy. První dekompoziční produkty byly identifikovány jako bezbarvé, polární, nefluoreskující chlorofylové katabolity (NCC), které obsahují čtyři pyrolové kruhy (stejně jako chlorofyl a hem). Tyto katabolity jsou stejné pro jablka i hrušky a rovněž jsou stejné u ovoce a listů příslušného stromu. V průběhu přezrávání ovoce se zvyšuje množství NCC a ubývá chlorofylu. Když se chlorofyl při dekompozičním procesu uvolní z proteinových komplexů vykazuje fototoxický efekt: při působení světla absorbuje energii a může ji předávat jiným látkám. Kupříkladu může transformovat kyslík do vysoce reaktivní, destruktivní formy. NCC vykazují opačný efekt, jsou to silné antioxidanty a hrají u rostlin důležitou fyziologickou roli. Je ale zřejmé, že NCC jsou i komponenty lidské stravy a jako takové mohou mít společně s dalšími antioxidanty jako jsou kupř. flavonoidy důležitou úlohu v lidském zdraví. Studie byla zveřejněna v časopisu Angewandte Chemie International Edition 2007, 46, 8699-8702. Více informací na adrese
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=235#5 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018