Bezpečnost potravin

Způsobuje maso rakovinu slinivky?

Vydáno: 19. 3. 2012
Autor: Ing. Irena Suková

Švédští výzkumníci dospěli k závěru, že každodenní konzumace 50 g masa nebo ekvivalentního množství uzenin zvyšuje riziko rakoviny pankreatu o 19 %. Riziko se dále zvyšuje se zvětšováním denní dávky.

Začátkem roku 2012 byly v USA zveřejněny dvě studie o tom, že vysoká spotřeba červeného masa znamená zvýšené riziko rakoviny slinivky a riziko mrtvice.
Kromě toho i výsledky švédského výzkumu zveřejněného v British J. of Cancer poukazují na tuto skutečnost. Studie financovaná Swedish Cancer Foundation a Karolinska Institutet (Stockholm) zjistila, že 50 g masa konzumovaného denně (nebo ekvivalentní množství uzenin) zvyšuje riziko rakoviny slinivky o 19 % proti osobám, které maso nejedí. Riziko rakoviny se zvýší o 38 resp. 57 %, pokud lidé konzumují 100 resp. 150 g masa denně. Rozdíl v riziku rakoviny pakreatu mezi osobami konzumujícími 100 g masa proti 50 g je 19 %. Toto zvýšení rizika je vysoké, i když v porovnání s rizikem rakoviny z kouření, které se proti stavu u nekuřáků zvýší o 74 %, se to nezdá být tolik.
Již v r. 2005 byly zveřejněny obdobné výsledky, viz Příliš mnoho červeného masa může zvyšovat riziko rakoviny pankreatu. Pro získání spolehlivého důkazu bude nutné provádět další výzkumy.
S takovými závěry ovšem nesouhlasí producenti a zpracovatelé masa a snaží se obavám čelit zprávami, že libové maso v rámci vyvážené stravy je zdraví prospěšné. Ve Velké Británii v reakci na toto hlášení o riziku již bylo zveřejněno nesouhlasné vyjádření EBLEX (English Beef and Lamb Executive) na webu www.mestandhealth.com, které bylo zpracováno odborníky Poradního výboru pro maso.

EU Food Law, 2012, č. 516, s. 12-13