Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Způsobuje maso rakovinu slinivky? do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Způsobuje maso rakovinu slinivky?

Vydáno: 19.3.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Švédští výzkumníci dospěli k závěru, že každodenní konzumace 50 g masa nebo ekvivalentního množství uzenin zvyšuje riziko rakoviny pankreatu o 19 %. Riziko se dále zvyšuje se zvětšováním denní dávky.
Začátkem roku 2012 byly v USA zveřejněny dvě studie o tom, že vysoká spotřeba červeného masa znamená zvýšené riziko rakoviny slinivky a riziko mrtvice.
Kromě toho i výsledky švédského výzkumu zveřejněného v British J. of Cancer poukazují na tuto skutečnost. Studie financovaná Swedish Cancer Foundation a Karolinska Institutet (Stockholm) zjistila, že 50 g masa konzumovaného denně (nebo ekvivalentní množství uzenin) zvyšuje riziko rakoviny slinivky o 19 % proti osobám, které maso nejedí. Riziko rakoviny se zvýší o 38 resp. 57 %, pokud lidé konzumují 100 resp. 150 g masa denně. Rozdíl v riziku rakoviny pakreatu mezi osobami konzumujícími 100 g masa proti 50 g je 19 %. Toto zvýšení rizika je vysoké, i když v porovnání s rizikem rakoviny z kouření, které se proti stavu u nekuřáků zvýší o 74 %, se to nezdá být tolik.
Již v r. 2005 byly zveřejněny obdobné výsledky, viz Příliš mnoho červeného masa může zvyšovat riziko rakoviny pankreatu. Pro získání spolehlivého důkazu bude nutné provádět další výzkumy.
S takovými závěry ovšem nesouhlasí producenti a zpracovatelé masa a snaží se obavám čelit zprávami, že libové maso v rámci vyvážené stravy je zdraví prospěšné. Ve Velké Británii v reakci na toto hlášení o riziku již bylo zveřejněno nesouhlasné vyjádření EBLEX (English Beef and Lamb Executive) na webu www.mestandhealth.com, které bylo zpracováno odborníky Poradního výboru pro maso.

EU Food Law, 2012, č. 516, s. 12-13
Objednávka kopie článku
 
Cancer research UK: Processed meat may increase pancreatic cancer risk
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018