Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zpráva o návrhu zaměřeném na kumulativní riziko látek v potravinách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Zpráva o návrhu zaměřeném na kumulativní riziko látek v potravinách

Vydáno: 5.3.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Externí konzultanti úřadu EFSA navrhli projekt na shromáždění údajů a návrh opatření především ohledně látek (především pesticidů) působících kumulativně, ale rozdílným mechanismem.
Podle zprávy externích konzultantů úřadu EFSA z 31. ledna 2012 se doporučuje, aby bylo věnováno úsilí stanovení kumulativního rizika (cumulative risk assessment = CRA), různých kombinací látek, tzv. „koktailový efekt“. Za tím účelem je nezbytné vyvinout metody pro stanovení účinků směsí působících podobným mechanismem, a také pro kombinace látek působících rozdílně. Je třeba se pokusit se o jednotný postup pro získání údajů pro regulační opatření.
Prvním cílem projektu je shromáždit poznatky o účincích kombinací látek v potravinách na základě „nepodobných“ mechanismů a druhým cílem je navrhnout opatření proti riziku  společného působení látek.

EU Food Law, 2012, č. 519, s., 10-11
EFSA: Combined actions of chemicals in food through dissimilar modes of action
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021