Bezpečnost potravin

Zpráva NUTRIVIGILANCE 2020

Vydáno: 18. 3. 2021
Autor: CZVP SZÚ

Zpráva Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Do systému NUTRIVIGILANCE bylo za rok 2020 nahlášeno celkem 12 případů zdravotních potíží po potravinách (vč. doplňků stravy) a 1 případ reakce po aplikaci zdravotnického prostředku. Je to poměrně málo případů. Většina lidí problémy nenahlašuje. Lékaři nemají povinnost případy hlásit. Někteří ale případy, pokud jsou vážnější, hlásí, často také přes SÚKL.

Hlášení pocházela krom jedno případu (dítě ve věku 13 měsíců) od dospělých osob (25−69 let). Po konzumaci těch, na které se systém primárně zaměřuje, se vyskytly reakce především související s gastrointestinálním traktem (nevolnost, zvracení, bolest břicha, křeče, průjem…), dále kožní reakce (zarudnutí kůže), zvýšená tepová frekvence a jiné nespecifické obtíže (mžitky před očima, slabost…). Silná příčinná souvislost byla vyhodnocena u 4 hlášených případů doplňků stravy (DS) – DS s probiotiky (10 různých kmenů), DS pro výživu vlasů (směs rostlinných extraktů, vitaminů, minerálních látek a aminokyselin), DS s obsahem hořčíku a vitaminů skupiny B a DS s hořčíkem (v práškové podobě). Jednotlivé případy spolu nesouvisely a u nikoho nedošlo (na základě sebehodnocení) k vážnému poškození zdraví. Více detailů si můžete přečíst v roční zprávě.

nutrivigilance_2020.pdf Zpráva NUTRIVIGILANCE 2020 (1.26 MB 18.03.2021 08:56)


S.Bischofová, J.Ruprich, CZVP SZÚ, 18.3.2021


Zdroj: SZÚ