Zpráva EU o reziduích pesticidů v potravinách za rok 2009
Vydáno: 11. 11. 2011
Autor: Ing. D. Nehasilová
Zpráva EFSA o kontaminaci potravin rezidui pesticidů doložila stále lepší respektování právních předpisů upravujících nejvyšší přípustné limity ze strany výrobců potravin.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Pisanova/efsa.bmp]Evropský úřad pro bezpečnost potravin zveřejnil svojí třetí výroční zprávu týkající se reziduí pesticidů. Zpráva podává přehled o stavu reziduí pesticidů v potravinách v Evropské unii za rok 2009 a hodnotí expozici spotřebitelů účinkům reziduí pesticidů alimentárního původu. Podle zprávy stále stoupá procentický podíl případů, kde jsou právních předpisy dodržovány: u 97,4 % analyzovaných vzorků se hladina pesticidů pohybovala pod povoleným nejvyšším přípustným limitem reziduí pesticidů (Maximum Residue Levels – MRL) – oproti roku 2008 se jednalo o nárůst o jeden procentní bod.
V části monitorovacího programu koordinovaného EU, v jehož rámci by měla být shromažďována srovnatelná data z hodnocených zemí pro hodnocení expozice lidského organismu účinkům reziduí pesticidů z potravin, vykazovalo 61,4 % vzorků neměřitelnou hladinu reziduí pesticidů. V porovnání s rokem 2006, ve kterém se v rámci programu koordinovaného EU naposledy analyzovaly potraviny rostlinného původu, poklesl podíl vzorků s překročenou MRL ze 4,4 na 1,4 %. Důvodem je podle názoru EFSA částečně harmonizace MRL, která vstoupila v platnost v roce 2008, ale na zlepšení situace se mohly podílet i jiné faktory – např. účinnější implementace právních předpisů, přinucení výrobců a dalších aktérů potravinářského průmyslu k zavedení bezpečnostních systémů, změny v aplikaci pesticidů v Evropě.
Referát EFSA pro pesticidy, který zprávu připravoval, zdůraznil, že pokud je v potravinách detekováno překročení limitu u reziduí pesticidů, nezakládá to nutně důvod pro zvýšení obav o bezpečnost potravin. [http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Pisanova/pesticides.jpg]
Ve sledovaných zemích, ke kterým kromě členských zemí EU patří i Island a Norsko, bylo provedeno celkem 68 000 analýz na přítomnost 834 pesticidů. Počet analyzovaných vzorků potravin stoupl v roce 2009 v porovnání s rokem 2008 z téměř 200 na přibližně 300.
Zavedení nového formátu pro vykazování dat umožnilo přesnější vyhodnocení dlouhodobých rizik, jimž jsou spotřebitelé vystaveni díky přítomnosti reziduí pesticidů v potravinách. EFSA dospěl k názoru, že dlouhodobé vystavení organismu spotřebitelů působení reziduí pesticidů v souvislosti s konzumací nejvýznamnějších potravin z hlediska evropského spotřebitele podle současné úrovně vědeckých poznatků negeneruje žádná zdravotní rizika.
Hodnocení krátkodobé (akutní) expozice se provádí na základě tzv. „nejhoršího scénáře“, tj. předpokládá se spotřeba velkého množství potravin s nejvyššími naměřenými hodnotami reziduí pesticidů. V tomto ohledu EFSA dospěl k závěru, že vznik rizik je pro spotřebitele nepravděpodobný. Z celkového počtu 10 553 vzorků, které byly odebrány v rámci koordinovaného programu EU, nemohlo být vyloučeno potenciální riziko u 77 z nich.
Nejvyšší přípustné limity byly častěji překročeny u výrobků pocházejících ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor (6,9 % vzorků) než u potravinářských výrobků původem z EU a EFTA (1,5 % vzorků).
Nejnižší hladiny reziduí pesticidů ze všech zkoumaných potravin výrobků byly naměřeny v produktech živočišného původu (0,3 %).
Protože pro produkty ekologického zemědělství neexistují žádné specifické MRL, hodnotily se proto stejně jako konvenční potraviny. Procentický podíl naměřených překročení MRL byl sedmkrát nižší v porovnání s potravinami z konvenční zemědělské produkce.
Ve zprávě EFSA uvádí řadu doporučení ke zlepšení budoucích monitorovacích programů a prosazování evropské legislativy upravující problematiku týkající se reziduí pesticidů.
Zpráva v celém znění: The 2009 European Union Report on Pesticide Residues in Food
Residues compliance continues to rise, pesticide report shows
[2011-11-10], http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/111108.htm