Bezpečnost potravin

Zpracovatel drůbeže z Pardubického kraje vydával polské kuřecí za české

Vydáno: 29. 3. 2016
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 24. 3. 2016.

Zpracovatel drůbeže z Žumberku v Pardubickém kraji klamavě označoval kuřecí maso dovezené z Polska a vydával je za české. Zároveň nenahlásil příchod jiné dodávky kuřat z Nizozemí, navíc klamavě informoval zákazníky o původu svých výrobků. Všechna tato provinění zjistili při kontrole úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS). Provozovateli bylo na místě nařízeno přeznačení masa a bude s ním zahájeno správní řízení ve věci uložení pokuty.

Kontrolovaný podnikatel byl schopen doložit český původ pouze u 240 kilogramů kuřecího, zbytek představovalo maso z Polska. V chladírně přitom bylo jako české označeno několikanásobně větší množství kuřecího. Úřední veterinární lékaři tak provozovateli prokázali, že polskou drůbež vydává při prodeji za českou, jako klamavě označeno bylo podle jejich zjištění zhruba 850 kg kuřat či jejich částí. Zároveň bylo při kontrole zjištěno, že podnikatel dovezl vlastním autem více než jednu tunu kuřat z Nizozemí, příchod dodávky však nenahlásil krajské veterinární správě, jak mu ukládá legislativa.

Dále bylo zjištěno, že na některých autech, jimiž masné produkty vozí, propaguje prodejce „chlazená kuřata z českých chovů a uzeniny vlastní výroby“. Přitom prokazatelně neprodává pouze tuzemskou drůbež a neprovozuje vlastní výrobu masných výrobků, uzeniny pouze nakupuje od jiných dodavatelů a dále prodává, zákazníkům tedy podává nepravdivé informace.

SVS při kontrole odebrala vzorky ze zásilky kuřat z Nizozemí, které budou ve Státním veterinárním ústavu Jihlava vyšetřeny na přítomnost reziduí inhibičních látek. Vzorky polského kuřecího budou vyšetřeny na stanovení množství vody.

Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS

Zdroj:  SVS