Bezpečnost potravin

Zóna vysokého rizika ve standardech BRC a IFS

Vydáno: 4. 8. 2006
Autor:

Normy obchodních řetězců vyžadují v rámci prokazatelně efektivních postupů k minimalizaci rizika fyzické oddělení zón k zabránění kontaminace patogeny.

Zóna vysokého rizika ve standardech BRC a IFS
[http://www.agronavigator.cz/images/system/email.gif] [http://www.agronavigator.cz/images/system/printer.gif] Článek : 49855 ; Vydáno : 4.8. 2006 – Zdroj: Agronavigátor ; Autor : Ing. Irena Suková
Normy obchodních řetězců vyžadují v rámci prokazatelně efektivních postupů k minimalizaci rizika fyzické oddělení zón k zabránění kontaminace patogeny.
Ve standardech BRC a IFS je požadováno zavedení „prokazatelně efektivních postupů k minimalizaci rizika“, konkrétně oddělení tzv. zón vysokého rizika, tzn. míst, kde je potenciální nebezpečí kontaminace patogeny. V praxi to nejčastěji znamená zajištění fyzických bariér (časové oddělení činností obvykle nedostačuje). Jedná se většinou o oddělení prostoru manipulace se surovinou od prostoru manipulace s výrobkem, aplikaci systému přetlaku vzduchu apod. Příkladem provozu vyžadujícího oddělenou zónu vysokého rizika je např. výroba masných výrobků, hotových pokrmů nebo rybích výrobků. Originální anglická verze normy BRC obsahuje velmi podrobné požadavky. Někdy certifikační orgán nesprávně interpretuje požadavky normy a vydá osvědčení, které pak obchodní řetězce neuznávají.
Dotazy týkající se standardů lze posílat na info@efsis.cz