Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Šestým krajem, kde se vybíraly ty nejlepší produkty, byl Plzeňský kraj. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Zlatý Bůček Plzák z Plzně s.r.o.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou Jaroslav Procházka
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
Tvaroh tučný Václav Dub
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Jogotvaroh Meclovská zemědělská, a. s.
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Chléb víkendový PEKO - Němečková s.r.o.
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Klatovský perník SŠ zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
|
Hrobník 15° černý speciál Robert Beneš
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Pikantní okurkový salát Josef Vanický
|
9.
|
Ostatní
|
Tolstolobik uzený, porcovaný Zpracovna ryb Klatovy a.s.
|
„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.
Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF