Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Změnou stravování ke snížení emisí do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Změnou stravování ke snížení emisí

Vydáno: 16.10.2009
Tisk článku
Podle Asociace evropských výrobců sójových potravin jsou emise CO2 z produkce kravského mléka a z masa 5 až 10krát vyšší než z produkce sójového nápoje nebo sójových analogů masa.

Při příležitosti „Evropského týdne sóje“ 19. – 26. 9. 2009 prohlásil zástupce Asociace evropských výrobců sójových potravin (ENSA), že pokud by každý člověk nahradil jeden den v týdnu konzumaci masa a mléka sójovými výrobky, snížily by se emise CO2 stejně, jako kdyby ze silnic zmizelo 13 mil. aut. Vedle argumentu, že sója prospívá zdraví může i tato zpráva přispět k propagaci sójových potravin. Při kalkulaci uhlíkové stopy mléka, masa a sóje pomocí LCA (Life Cycle Assessment) vychází množství emisí CO2 související s produkcí jedné sklenice sojového mléka pětkrát nižší než množství k produkci kravského mléka. Ještě větší (až desetinásobný) je rozdíl mezi sójovými náhradami masa a masem.


EU Food Law, 2009, č. 407, s. 16

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021