Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Zlepšení školního stravování a výživy ve Španělsku do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Zlepšení školního stravování a výživy ve Španělsku

Vydáno: 24.8.2010
Tisk článku
Ve Španělsku byla schválena společná koncepce pro všechny regiony, která stanovuje četnost příjmu jednotlivých skupin potravin ve školních jídelnách a stanovuje pravidla pro zboží v automatech.

Na jednání Meziteritoriální Rady regionálních a centrálních zdravotních úřadů ve Španělsku bylo přijato usnesení týkající se zlepšení výživy ve školách. Tento dokument, jehož cílem je boj proti obezitě dětí, byl na jednání předložen Španělským úřadem pro bezpečnost potravin a výživu (AESAN). Ve Španělsku jsou regionální zdravotní úřady decentralizované a autonomní, a tak jsou pro jednotnou výživovou politiku zapotřebí speciální opatření. Za posledních 20 let se počet obézních dětí ztrojnásobil, dnes je obézní každé čtvrté dítě. Proto AESAN ve spolupráci s dalšími národními institucemi (Federace nutričních společností, Asociace pro alergie, Federace  asociací celiaků aj.) zpracoval jednotná doporučení pro spotřebu různých skupin potravin a pro různé formy stravování ve školách.

Pro dodání optimální energie a pestré a vyvážené stravy je pro školní jídelny navrženo následující týdenní schéma.

Skupina potravin

Četnost příjmu za týden

Přílohy

 

Rýže

1

Těstoviny

1

Luskoviny a luštěniny

1-2

Zelenina

1-2

Hlavní část pokrmu

 

Maso

1-3

Ryby

1-3

Vejce

1-2

Doplňky

 

Saláty

3-4

 

 


Velikost porce má navíc odpovídat věkové skupině, podíl předem uvařených složek má být omezen. Doba vyhrazená na oběd má být nejméně 30 minut a jediným nápojem má být
voda.

Pokud to nelze zajistit jinak, děti s alergií nebo intolerancí si mají nosit jídlo z domova, a mají být sledovány pověřenou osobou, zda je strava odpovídající. Za tím účelem mají být k dispozici chladničky a kuchyňky.


Produkty prodávané v automatech umístěných ve školách mají splňovat následující podmínky:

-         max. 200 kcal,

-         max. 35 % energie z tuků,

-         max. 10 % energie z nasycených tuků,

-         bez trans-tuků, s výjimkou přirozených tuků v mléčných výrobcích,

-         max, 30 % energie z cukrů (neplatí pro ovoce, zeleninu, šťávy a mléčné produkty),

-         max 0,5 g soli (0,2 g sodíku,)

-         bez umělých barviv,

-         bez kofeinu a jiných stimulantů, s výjimkou přirozeně obsažených v kakau.


EU Food Law, 2010, č. 447, s. 17-18

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018