Bezpečnost potravin

Živiny potenciálně nedostatkové v rostlinné stravě a jejich možné rostlinné zdroje

Vydáno: 4. 4. 2022
Autor: Společnost pro výživu

Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 2/2022

 

Společnost pro výživu publikovala článek „Živiny potenciálně nedostakové v rostlinné stravě a jejich možné rostlinné zdroje“ v časopise Výživa a potraviny 2/2022.  

Abstrakt
Způsob stravování na základě potravin rostlinného původu má potenciální nedostatek těch živin, jejichž zdrojem jsou převážně živočišné potraviny. Specifickým výběrem rostlinných potravin, jejich vhodnou úpravou a používáním doplňků stravy je možné sestavit veganskou stravu, při které nedochází k nedostatku živin. Článek shrnuje možné rostlinné zdroje potenciálně kritických živin ve veganské stravě, mezi něž patří bílkoviny, n-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová), vitaminy D, B2 a B12, vápník, železo, jod, zinek a selen.

 

Autor článku: MUDr. Eva Kudlová, CSc., Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha

 

Zdroj: Společnost pro výživu