Bezpečnost potravin

Zelenina není jen potravina

Vydáno: 18. 12. 2008
Autor:

Rostlinná látka quercetin obsažená v některých druzích ovoce a zeleniny snižuje náchylnost vůči chřipce.

Quercetin, sekundární rostlinná látka ze skupiny flavoniodů vyskytující se v mnoha druzích ovoce a zeleniny, efektivně snižuje v pokusech se zvířaty náchylnost horních cest dýchacích k infekcím chřipkovými viry – takový je závěr vyplývající z americké studie prováděné na myších. V pokusech byla zvířata v důsledku silné tělesné zátěže náchylnější k infekcím dýchacích cest. Kromě toho byla infikována chřipkovými viry.
Po přidání quercetinu do potravy se ukázalo, že náchylnost vůči infekci se v důsledku stresu nezvýšila (byla zaznamenávána doba do propuknutí choroby, intenzita symptomů a úmrtnost).
Vědci z oddělení užité fyziologie University Jižní Karolína v Columbii a z Institutu mikrobiologie a molekulární medicíny University Clemson v Jižní Karolíně věří, že příjem quercetinu by mohl být efektivní strategií, která sníží stresem vyvolanou vyšší náchylnost k infekcím dýchacích cest.
Quercetin se ve zvláště vysoké koncentraci nachází v cibuli a bílém zelí. Vyšší obsah byl zjištěn také ve slupkách jablek, hrušek, kdoulí, rajčat a paprik a ve vnějších listech hlávkového salátu. Je obsažen rovněž v zelených fazolkách, brokolici a jiných druzích zeleniny a ovoce.