Bezpečnost potravin

Zdroje informací pro spotřebitele o potravinové alergii a intoleranci

Vydáno: 27. 5. 2008
Autor:

Je k dispozici publikace, která shrnuje tištěné a internetové zdroje o alergii a intoleranci obecně a o specifických alergenech.


Středisko informací o potravinách a výživě Národní zemědělské knihovny amerického ministerstva zemědělství (NAL USDA) vydalo v únoru 2008 publikaci určenou pro spotřebitele(viz příloha), která je shrnutím dostupných zdrojů informací o potravinových alergiích a intolerancích. K těmto zdrojům patří: knihy, brožury/audiovizuální zdroje a internetové zdroje. Některé materiály lze získat v jedné kopii, některé lze zakoupit (je uveden kontakt na distributory) nebo zapůjčit z fondů NAL (National Agricultural Library).

Publikace je rozdělena do tří oddílů (A, B, C), přičemž:

oddíl A se zaměřuje na zdroje, které poskytují všeobecné informace o potravinových alergiích (brožury, letáky, knihy, kuchařky, internetové zdroje, zdroje zaměřené na děti, ostatní zdroje);

oddíl B se věnuje zdrojům, které poskytují informace o specifických alergiích a intolerancích a sice na: vejce, ryby a mořské plody, mléko a laktózu, arašídy, sezamové semínko, sóju, oxid siřičitý, pšenici/lepek (u většiny včetně zdrojů zaměřených na děti);
oddíl C obsahuje kontakty na organizace citované v uvedené publikaci.