Bezpečnost potravin

Zdravotní tvrzení pro žvýkačku bez cukru

Vydáno: 13. 7. 2011
Autor:

Nařízení Komise (EU) č. 665/2011 ze dne 11.7.2011.

Na základě nařízení Komise (EU) č. 665/2011 byla do registru schválených zdravotních tvrzení podle článku 14.1 (a) nařízení (ES) č. 1924/2006 (snížení rizikového faktoru pro vývoj nemoci) zařazena dvě zdravotní tvrzení pro žvýkačku bez cukru:

– “Žvýkačka bez cukru napomáhá snižovat demineralizaci zubů. Demineralizace zubů je rizikovým faktorem pro vznik zubních kazů”.
– “Žvýkačka bez cukru napomáhá neutralizovat kyseliny z plaku. Kyselina z plaku je rizikovým faktorem pro vznik zubních kazů”.

Spotřebitel musí být informován o tom, že pro dosažení žádoucího účinku je třeba žvýkat 2–3 g žvýkačky bez cukru po dobu 20 minut alespoň třikrát denně po jídle.

Registr EU schválených zdravotních tvrzení

Zdroj: Evropská komise