Zdravotní stav plic souvisí s kontaminací jatečného trupu
Vydáno: 8. 12. 2008
Autor:
Američtí vědci ve svém aktuálním výzkumu doložili význam zdravotního stavu plic na kontaminaci jatečného trupu zárodky a tím i na bezpečnost výsledného produktu.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/koerper1_thumbnail.jpg]Ames (aho/lme) – Masozpracující podniky se snaží s vynaložením vysokých nákladů produkovat jatečná těla pokud možno prostá zárodků a tak garantovat vysokou úroveň ochrany spotřebitele. Vědci z Iowa State University (USA) zkoumali, jaký vliv má zdravotní status prasat na bakteriální kontaminaci jatečných půlek. K tomuto účelu vědci odebírali na konci porážky vzorky vatovým tampónem z povrchu jatečných půlek z oblasti pánve (malé pánve) a z dutiny hrudní. Na každých 5 prasat byl použit jeden tampón (pool vzorky). Tampóny byly následně kultivovány a mikrobiologicky testovány.
Přítomnost kampylobakteriálních zárodků byla prokázána u 58,9 % pool vzorků z hrudní dutiny a u 44,6 % vzorků z pánve. Zárodky Enterococcus byly izolovány z 66,1 % vzorků z hrudní dutiny a ze 35,7 % vzorků z oblasti pánve. U více než 7 % jatečných prasat musela být odstraněna pohrudnice z důvodu výskytu zánětu (pleutitis/App) a „srůstů“. Vědci mohli v tomto kontextu demonstrovat, že četnost takových změn na pohrudnici jde ruku v ruce se stoupající kontaminací dutiny hrudní zárodky Enteroccus a Campylobacter.
Vědci z výsledků vyvodili závěr, že faremní management, chovatelské podmínky a úroveň veterinární péče má přímý vliv na ochranu spotřebitele.
HURD, H.S. – BRUDVIG, J. – MIRCETA, J. – POLOVINSKI, M. – MATTHEWS, N. – GRIFFITH, R.:
Swine Health Impact on Carcass Contamination and Human Foodborne Risk,
Public Health Rep., 123, 2008, č. 3, s. 343-351
Schweinepraxis: Gesunde Schweinelungen gut für den Verbraucher
[cit. 2008-12-05], www.animal-health-online.de