Od července 2019 zavedlo Centrum zdraví, výživy a potravin do operačního použití nový výpočetní systém (RACE, EFSA 2019) pro stanovení expozičních dávek a zdravotního rizika kontaminantů v potravinách pro účely hlášení do dalších členských zemí přes systém RASFF.
Jde o zkušební režim. Nový systém rychle propočítá zdravotní rizika pro různé země EU. Výsledek je transparentní a formálně stejný pro odborníky různých zemí. Je to pokrok, ale vše závisí na vstupních datech o spotřebě potravin a toxikologických datech. Spotřební data má bohužel ČR již hodně zastaralá, takže srovnání s dalšími zeměmi alespoň zlepší představu o nejistotě zdravotního hodnocení.
Veřejnost o této práci moc neví a není divu. Probíhá v pozadí různých případů kontaminace potravin, které zachytí organizace kontrolující potraviny. V některých případech je medializuje. Zásadním rozhodnutím z hlediska zdravotního je posouzení, zda obvyklá spotřeba kontaminované potraviny může poškodit zdraví. V případě že ano, je potřeba rychlé a razantní opatření kontrolních organizací z hlediska uvádění potravin na trh.
Na CZVP SZÚ se problematice věnuje z různých hledisek a vzájemné zastupitelnosti tým celkem 5 zkušených odborníků, a to vedle své další odborné činnosti. Práce je náročná nikoli z hlediska "aritmetiky", ale především z hlediska znalosti toxikologie, chemie, epidemiologie, výživy a regulatorní toxikologie. To vše se musí vzít v úvahu, při konečném rozhodnutí, zda je zjištěná kontaminace potravin zdraví škodlivá či nikoli a to zejména z pohledu platné legislativy. Společně s případy kontaminace potravin pesticidy (zde se využívá harmonizovaný model PRIMO 3, EFSA) tak tým řeší každým rokem okolo 40 případů RASFF významných pro ČR.
J.Ruprich, CZVP Brno, 8.7.2019
Zdroj: SZÚ

Foto: Shutterstock