Zdravotně prospěšné australské brusinky
Vydáno: 5. 10. 2009
Autor:
Divoce rostoucí i pěstované drobné plody muntries vykazují čtyřnásobně vyšší antioxidační kapacitu než borůvky.
Pod anglickým termínem „muntries“ se skrývají australské brusinky (Kunzea pomifera), které buď rostou divoce v buši (poléhavé keříky) nebo se pěstují (jako pnoucí na mřížových podpěrách) především v Jižní Austrálii a Victorii. Používají se pro ně také názvy „emu apples”, “native cranberries”, “munthari”, “muntaberry” nebo “monterry”. Jedná se o plody o průměru asi 1 cm, zelené, v době zralosti s načervenalým nádechem a s chutí a vůní jablek.
Tyto plody lze pro jejich obsah vitaminů, minerálních a antioxidačních látek zařadit mezi dnes tak často propagované “superovoce”, avšak jeho popularita je zatím větší jinde ve světě než v Austrálii.
Nedávná studie realizovaná v Food Science Australia, která porovnávala především antioxidační vlastnosti 12 původních australských druhů ovoce (slívy Kakadu – plody terminálie – Terminalia ferdinandiana, slívy Illawarra – Podocarpus elatus, slívy Burdekin – Pleiogynium timorense, slívy Davidson’s – Malacothamnus davidsonii a dále plody pimentovníku – „riberry“ – Syzygium luehmannii, červené a žluté „finger limes“ – Microcitrus australasica, plody tasmánského pepřovníku – T. lanceolata, plody pimentovníku myrtolistého- Eugenia myrtifolia – Syzigium paniculatum, plody hřebíkovce „Cedar Bay cherry“ – Eugenia reinwardtiana, brusinky "muntries" – Kunzea pomiferaa plody ostružiníku – „Moluca raspberry“ – Rubus moluccanus) s borůvkami považovanými za vynikající zdroj antioxidantů působících proti negativním účinkům stresu a proti poškození DNA a bílkovin volnými radikály. Konzumace těchto plodů přispívá k posílení imunity, snížení rizika z infekce, snížení rizika výskytu srdečních onemocnění i rakoviny.
Antioxidační kapacita byla stanovena jako násobek antioxidační kapacity látky trolox, přičemž u borůvek bylo naměřeno 39.45, u sliv Kakadu a Burdekin 204.8 resp. 192.0 (publikováno v časopisul Innovative Food Science & Emerging Technologies). Rovněž u brusinek muntries byla naměřena čtyřnásobná antioxidační kapacita proti borůvkám.
Přínosem muntries jsou i přírodní vosky, které vyživují pokožku a vytvářejí bariéru proti ztrátám vlhkosti.
http://www.cosmosmagazine.com/news/1514/bush-fruits-rich-antioxidants