Bezpečnost potravin

Zbytečné označování možné přítomnosti alergenů

Vydáno: 14. 7. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Kontrolní úřad v Irsku zjistil nepřítomnost stop vajec, sóji a arašídů u 94 % výrobků, na nichž je uvedeno varování před možnou přítomností těchto alergenů. Výrobci zřejmě raději volí tuto obranu, než by provedli důkladné vyčištění zařízení mezi šaržemi.

Kontrolní úřad bezpečnosti potravin v Irsku zjistil nepřítomnost alergenů u 94 % výrobků, na nichž je uvedeno, že mohou obsahovat stopy alergenů. Znamená to, že výrobci vzhledem k vysoké míře nejistoty raději připouštějí, že mohlo dojít ke kontaminaci alergenní složkou, než by se vystavovali případným sankcím z důvodu neuvedení takové složky. Je to výsledek testu na přítomnost arašídů, vajec a sóji v 229 vzorcích potravin. Jen v 6 % byla zjištěna vejce, ve 3 % byla zjištěna sója. Arašídy byly obsaženy jen v 5 % vzorků z celkových 75, na nichž bylo uvedeno varování před možnou příměsí oříšků. Je to obranný manévr pro případ, že čištění zařízení při změně sortimentu nemusí být dostačující. Kontrolní úřad však s takovou praxí nesouhlasí, pro alergické spotřebitele se tak zužuje možnost výběru potravin. Počet alergiků se odhaduje na deset z tisíce.
Na druhé straně však u 106 vzorků, na nichž nebylo uvedeno varování před alergeny, byly ve 2 % zjištěny arašídy, v 5 % zjištěna přítomnost vajec a sóji (v jednom případě nikoli jako kontaminant, ale určitě přidaných jako složka).

EU Food Law, 2011, č. 491