Bezpečnost potravin

Zbožíznalecké posouzení potravin metodou obrazové analýzy

Vydáno: 12. 9. 2006
Autor:

Je popsán princip počítačové obrazové analýzy a její přednosti pro zpracování a uchovávání informací.

Zbožíznalecké posouzení potravin metodou obrazové analýzy
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 49545 ; Vydáno : 25.7. 2006 ; Autor : Ing. Ctibor Perlín, CSc.
Je popsán princip počítačové obrazové analýzy a její přednosti pro zpracování a uchovávání informací.
 

Je uveden princip počítačové obrazové analýzy, moderní metody pro objektivizaci pozorování lidským okem, v systému zjišťování jakosti potravin. Metoda vyžaduje pořízení soustavy složené ze zařízení k získávání obrazu (fotoaparát, kamera, mikroskop) a zařízení ke zpracování a vyhodnocení obrazu (software). Metoda nachází uplatnění zejména při tvorbě elektronických obrazových dokumentů. Jsou popsány výhody uchovávání informací v elektronické podobě: jednoduchost při skladování a kopírování dokumentů, snadná přenositelnost, tvorba multimediálních aplikací.