Bezpečnost potravin

Zatím třetí povolení používat označení „víno originální certifikace“ v Česku získalo sdružení vinařů Modré Hory

Vydáno: 11. 5. 2011
Autor: MZe

Tisková zpráva MZe ze dne 10.5.2011.

První označení „víno originální certifikace“ pro výrobu VOC vína pouze z modrých odrůd révy vinné a celkově třetí toto prestižní označení v České republice přiznalo Ministerstvo zemědělství Občanskému sdružení Modré Hory. Sdružení tvoří celkem 16 vinařů z pěti obcí, a to z Bořetic, Kobylí, Němčiček, Velkých Pavlovic a Vrbice.  
„Vinaři regionu pečlivě a dlouho vybírali a zvolili tři z těch nejtradičnějších, momentálně nejpěstovanějších a nejpříhodnějších odrůd svého regionu: Frankovku, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Z nich bude možné uvádět na trh červená vína po osmnáctiměsíčním zrání a mladá rosé vína,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle něj vzniká zajímavé doplnění ke stávajícímu VOC Znojmo, které je založeno na třech odrůdách bílých.
Na svazích Modrých Hor se dobře daří právě modrým odrůdám, které v tamních půdách nalézají také vysoké množství vápníku a hořčíku, prvky důležité pro dokonalé dozrání hroznů. Odborná vinařská veřejnost chápe tento region jako srdce pěstování modrých hroznů v ČR. 
VOC Modré Hory se tak přiřadilo k již schváleným VOC Znojmo a VOC Mikulov. Ojedinělý systém označování kvality vín jako „vína originální certifikace“ připravili vinaři ze sdružení VOC Znojmo. Oproti stávající klasifikaci vín stavějící na cukernatosti vypěstovaných hroznů, je kladen důraz na geografický původ a specifičnost vína, označené jako terroir. 
Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Víno originální certifikace (Zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) § 23)