Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Žádost EFSA o údaje: mykotoxiny do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Žádost EFSA o údaje: mykotoxiny

Vydáno: 14.9.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA požaduje údaje o T-2 toxinu, HT-2 toxinu, nivalenolu a zearalenonu. Termín: do 15.10.2010. První kolo.
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o vydání vědeckých stanovisek pro následující mykotoxiny a rostlinné toxické látky v potravinách a krmivech: T-2 toxin, HT-2 toxin, nivalenol, zearalenone, diacetoxyscirpenol, moniliformin, beauvericin, enniatins, sterigmatocystin, citrinin, phomopsiny, alternaria toxiny, morfinové alkaloidy, ergotové alkaloidy, pyrrolizidinové alkaloidy a tropanové alkaloidy.
 
Výzva EFSA k zasílání potřebných dat se nejprve týká těchto látek: T-2 toxin, HT-2 toxin , nivalenol a zearalenon. Výzva pro další látky bude následovat (koncem roku 2010 nebo v roce 2011).
 
T-2 a HT-2 toxiny jsou trichotecénové mykotoxiny typu A produkované Fusarium spp. Nacházejí se v zrnu pšenice, kukuřice, ovsa, ječmene, rýže a ve fazolích a dále v produktech z těchto surovin.
Nivalenol je trichotecénový mykotoxin typu B. Produkují ho četné species rodu Fusarium na cereáliích.
Zearalenon je estrogenní mykotoxin produkovaný některými species rodu Fusarium. Běžně se nachází v kukuřici. Na kontaminaci zearalenonem je rovněž náchylný ječmen, oves, pšenice, rýže, čirok a sójové boby.
 
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 z 19.12.2006 stanovuje maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, včetně maximálního limitu pro zearalenon (viz str. 13/20). EFSA byl požádán, aby poskytl vědecké stanovisko o dopadu zvýšeného maximálního limitu zearalenonu ve snídaňových cereáliích na zdravotní riziko u člověka. Při posuzování rizika musí EFSA zvažovat všechny potravinové zdroje zearalenonu.
 
EFSA se touto výzvou obrací na členské státy, výzkumné instituce, vysoké školy, průmysl, obchodní i jiné subjekty a požaduje následující údaje:
 
1) obsah T-2 a HT-2 toxinu v potravinách a krmivech;
2) obsah nivalenolu v potravinách a krmivech;
3) obsah zearalenonu v potravinách.

Návod na zasílání dat
Kontaktní adresa EFSA

Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021