Bezpečnost potravin

Vznikla evropská technologická platforma pro výzkum v ekologickém zemědělství

Vydáno: 5. 12. 2008
Autor:

Platforma se zaměří na řešení aktuálních témat, jakými jsou kvalita potravin, rozvoj venkova a ochrana životního prostředí.

Vznik technologické platformy pro výzkum v oblasti ekologického zemědělství oficiálně oznámili Timothy Hall z Genarálního ředitelství EK pro výzkum, Jean-François Hulot z Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova, zástupci Evropského parlamentu, evropských zemědělských asociací a výzkumných institucí na Stálém zastoupení ČR při EU. Podporu platformy vyjádřil jménem ministra zemědělství ČR náměstek ministra zemědělství Jiří Urban. Platforma se zaměří na řešení aktuálních témat, jakými jsou kvalita potravin, rozvoj venkova a ochrana životního prostředí.
 
Ačkoliv ekologické zemědělství představuje svým odlišným pojetím a přístupem k zemědělské produkci jednu z nejdůležitějších cest k dlouhodobě udržitelnému zemědělství a v Evropě i ve světě zaznamenává obrovský nárůst, není výzkum v oblasti environmentálních metod hospodaření a produkci biopotravin dostatečně podporován. Proto bylo v roce 2007 iniciováno vytvoření platformy, která se bude o rozvoj výzkumu aktivně zasazovat. Mezi její hlavní priority patří posílení venkovských ekonomik na regionální i evropské úrovni, zabezpečení produkce kvalitních potravin a lepší transfer vědeckých poznatků do praxe. „Ekologičtí zemědělci a producenti biopotravin volají po informacích i účinných a praktických environmentálních metodách. Z kvalitního výzkumu by jednoznačně profitovali. Právě proto vznik platformy pro výzkum v ekologickém zemědělství podporujeme,“ zdůrazňuje aktivní postoj českého ministerstva zemědělství náměstek Jiří Urban.
 
Jedním z úkolů platformy je zohlednit výzkum ekologického zemědělství (EZ) a produkce biopotravin v 7. rámcovém programu výzkumu a technologického rozvoje EU. Objem investic do výzkumu EZ neodpovídá rostoucímu významu a podílu ploch EZ z celkové plochy zemědělské půdy v Evropě. Rozdílný přístup EU k financování výzkumu vychází výrazně ve prospěch intenzivního zemědělství a rozvoje biotechnologií oproti projektům zaměřeným na rozvoj dlouhodobě udržitelného hospodaření. „Výzkum v oblasti ekologického zemědělství a produkce biopotravin může nabídnout společnosti nové a netradiční sociální, ekologické a ekonomické koncepty, které přímo korespondují s požadavky udržitelné produkce potravin a rozvoje venkova,“ řekl Nic Lampkin, přední výzkumný pracovník a zástupce ISOFAR, který představil nový programový dokument platformy „Vize pro výzkum ekologického zemědělství a biopotravin do roku 2025“. Podotkl, že v současné době neexistuje žádná jiná evropská platforma, která by k problematice udržitelné zemědělské produkce přistupovala tak komplexně a nabízela současně řešení jak na environmentální, tak na sociálně-ekonomické úrovni.
 
Platforma sdružuje nejvýznamnější oborová sdružení, vědecké instituce a průmyslové podniky z oblasti ekologického zemědělství a výroby biopotravin. Veřejný zájem o kvalitu potravin, environmentální a sociální standardy a další oblasti potvrzuje i významné zapojení spotřebitelské veřejnosti.
 
 
Zdroj: MZe