Bezpečnost potravin

Výživa, potraviny a zdraví 2/2025: „Fialová kráska“

Vydáno: 17. 4. 2025
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Fialová kráska“ v nově vydaném čísle časopisu Výživa, potraviny a zdraví – 2/2025.

Článek pojednává o houbě čirůvce fialové (Lepista nuda), která bývala ve starší literatuře označována jako rudočechratka fialová (Rhodopaxillus nudus). V syrovém stavu houba obsahuje látky, které narušují tvorbu krve, a je tudíž zasyrova jedovatá. Přesto je ve všech houbařských atlasech čirůvka fialová popisována jako vynikající jedlá houba, a to někdy i bez poznámky o její toxicitě v syrovém stavu. Je to zřejmě z důvodu, že v minulosti nikoho nenapadlo konzumovat houby v syrovém stavu.
Celý článek Ing. Františka Pudila, CSc. naleznete na webových stránkách Společnosti pro výživu – viz odkaz níže.

Čirůvka fialová (Lepista nuda)
Foto: Ing. František Pudil, CSc.

Zdroj: Společnost pro výživu