Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Využitelnost vápníku z perlového prášku ve formě nanočástic do kategorie

Nanotechnologie > Vlivy na zdraví - Archiv> Nanotechnologie> Vlivy na zdraví - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Využitelnost vápníku z perlového prášku ve formě nanočástic

Vydáno: 21.1.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Vápník z nanonizovaného perlového prášku se lépe absorbuje a zadržuje v těle než z prášku mikronizovaného.

Výzkumníci na Tchaj-wanu provedli studii, ve které porovnávali biologickou využitelnost vápníku z nanonizovaného a mikronizovaného perlového prášku. Mikronizovaný a nanonizovaný perlový prášek byl získán suchým mletím. Osoby, u kterých se sledovala účinnost absorpce a zadržování vápníku v těle, byly z řad dospělých jedinců, bez zvýšené činnosti štítné žlázy, hyper- a hypokalcinémie. Perlový prášek se aplikoval orálně. Biologická využitelnost se vyhodnocovala ze zvýšení celkového vápníku v séru, snížení intaktního parathyroidního hormonu v séru (iPTH) a zvýšení poměru vápníku/kreatinu v moči po šesti hodinách po aplikaci.

Výsledky ukazují lepší absorpci a retenci vápníku z nanopartikulovaného perlového prášku (maximální koncentrace vápníku v séru se dosáhlo za kratší čas, došlo k většímu snížení iPTH, absorbovalo se více vápníku, maximální koncentrace vápníku v séru byla vyšší  než z příjmu mikropartikulovaného perlového prášku).

Autoři studie došli k závěru, že perlový prášek je prospěšný zdroj vápníku pro dospělé a že nanopartikulace zlepšuje jeho biologickou využitelnost.

 

Zdroj: Journal of Food Science 73, 2008, č. 9, s. H246–H251

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021