Bezpečnost potravin

Vyšší výnosy kukuřice díky rýži

Vydáno: 27. 2. 2018
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 2. 2018.

Výzkumníci z anglického institutu Rothamsted Research objevili, že se díky rýži dá zvýšit produktivita kukuřice. S pomocí genové technologie vnesli do rostlin kukuřice gen z rýže, který reguluje akumulaci sacharózy v zrnech, což zároveň vede ke zvýšení počtu zrn na rostlinu. Tato slibná technologie by mohla být využita i u jiných zemědělských plodin jako například pšenice nebo rýže.

Zdroj: Rothamsted Research

Rýžový gen (na obrázku modře vykreslen) ovlivňuje funkci signální molekuly trehalóza-6-fosfát (T6F), která v kukuřici reguluje hospodaření se sacharózou. Geneticky modifikovaná (GM) kukuřice má sníženou úroveň T6F ve floému, což umožňuje zvýšený pohyb sacharózy pro tvorbu zrn, a šťastnou náhodou též zvyšuje míru fotosyntézy, a tím i produkci sacharózy potřebnou pro více zrn. Tato GM technologie zároveň udržuje zvýšenou produktivitu rostlin i v suchých oblastech.

Funkčnost nové technologie byla ověřena nejen v laboratoři, ale též v tříletých polních pokusech.

Zdroj: https://www.rothamsted.ac.uk/news/sweet-way-greater-yields 

Zdroj článku: BIOTRIN