Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Výsledky nutriční studie ve Francii do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Výsledky nutriční studie ve Francii

Vydáno: 24.1.2008
Tisk článku
Spotřeba soli klesla během 5 let o 5 %, energetický příjem u dětí se snížil o 10 %, u dospělých se nezměnil.
Do národní nutriční studie INCA2 prováděné Francouzským úřadem pro potraviny AFSSA bylo zapojeno více než 4 000 lidí od 3 do 79 let, kteří zaznamenávali veškerou spotřebu potravin během týdne a podávali informaci o svém stravovacím chování.
Změny ve spotřebě soli
Studie INCA2 následovala pět let po studii INCA1 z let 1998-1999, kdy se ukázalo, že existuje mnoho osob s velmi vysokou spotřebou soli, a sice přes 12 g/den. Při první studii bylo zjištěno 15,8 % mužů a 2,2 % žen s velmi vysokou spotřebou soli, ve druhé studii jen 10,5 % u mužů a 1,7 % u žen.
Podle výsledků nové studie se příjem soli u dospělých ve věku 18 až 79 let snížil o 5,2 %, z průměrných 8,1 na 7,7 g/den při stejném příjmu energie. Snížení je výraznější u mužů (o 6,6 %, tzn. z 9,3 na 8,6 g/den) než u žen (o 4 %, tzn. z 6,9 na 6,6 g/den). Snížení příjmu soli u mužů nebylo ovlivněno věkem, zatímco u žen bylo snížení u mladší kategorie (do 34 let) méně výrazné než u starší kategorie.
Tento pokles však nestačí. V r. 2002 úřad AFSSA stanovil cíl snížení příjmu soli o 20 %. K tomu by bylo zapotřebí i snížení soli ve výrobcích (chléb, masné výrobky, sýry, snacky, snídaňové cereálie).
 
Změny ve spotřebě potravin
Kromě údajů týkajících se soli studie ukázala, že se u osob mezi 18 – 79 roky snížila i spotřeba některých skupin potravin:
-         mléčné výrobky u žen o 16 %, u mužů o 6 %,
-         alkoholické nápoje u žen o 27 %, u mužů o 9 %,
-         maso a vnitřnosti u žen o 16 %, u mužů o 3 %,
-         sladkosti o u žen 22 %, u mužů o 27 %.
Stabilní zůstala spotřeba obilných výrobků, snacků, ryb a mořských produktů, a zeleniny (135 g/den u mužů, 141 g/den u žen.
O 16 % vzrostla spotřeba ovoce a o 30 % spotřeba mražených dezertů.
U dětí (3 – 14 let) se snížila spotřeba chleba a některého pečiva, mléčných a masných výrobků a sladkostí. Stabilní zůstala spotřeba ovoce, zeleniny, ryb a mořských produktů, vzrostla spotřeba tepelně upraveného ovoce.
Spotřeba ovoce u starší mládeže stoupla z 64 g/den na 71 g/den.
Energetický denní příjem dospělých zůstal stejný: 2474 kcal u mužů a 1923 kcal u žen.
Nezměnilo se příliš ani složení hlavních živin:
- u mužů 259 g sacharidů, 99 g tuku, 99 g bílkovin,
- u žen 207 g sacharidů, 82 g tuku, 76 g bílkovin.
Příjem tuku je průměrně 38,5 % z energetického příjmu.
Příjem vlákniny mírně stoupl: u mužů na 18,8 g/den, u žen na 16,4 g/den.
Energetický příjem u dětí 3–14 let se snížil o 10 %. U dětí ve věku 11-14 let byl denní příjem 1900 kcal, u dětí 3-10 let 1650 kcal, u mládeže 15–17 let 1920 kcal. U starších děvčat došlo ke snížení příjmu tuků a bílkovin ve prospěch sacharidů.
Příští monitoring spotřeby potravin
Během sledování spotřeby v r 2008 se AFSSA zaměří na:
-         dopolední svačiny (frekvence, složení)
-         školní obědy (frekvence, složení)
-         souvislost mezi socio-demografickými faktory a spotřebou potravin
-         souvislost mezi socio-demografickými faktory a nadváhou/obezitou a fyzickou aktivitou
-         příjem suplementů
-         spotřebu potravin s nutričním značením.
EU Food Law, 2007, č. 328, s. 19
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018