Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Výsledky australského výzkumu účinků brukvovité zeleniny do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Výsledky australského výzkumu účinků brukvovité zeleniny

Vydáno: 16.3.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Největší účinek proti rakovině tlustého střeva má ředkvička, bílá ředkev a brokolice. Výhonky mají více účinných látek než zralé produkty.
Na 27. mezinárodním zahradnickém kongresu konaném v Soulu 13. – 19. srpna 2006 byly předneseny výsledky výzkumu porovnávajícího protirakovinné účinky různých druhů asijské a „západní“ křížaté zeleniny. Výzkum byl podporován Korporací pro zemědělsko průmyslový výzkum a vývoj a společností Horticulture Australia Ltd. V průběhu 2 lest studovali výzkumníci protirakovinnou schopnost 22 druhů zeleniny čeledi Brassicacea, která obsahuje látky přeměňované po rozžvýkání na isothiokyanáty, z nichž některé indukují detoxikační enzymy urychlující odstranění karcinogenů z lidského organismu, a tím mohou ovlivňovat např. výskyt rakoviny tlustého střeva. Vysoký protirakovinný potenciál byl zjištěn u ředkvičky, japonské bílé ředkve (= daikon, Raphanus sativus) a brokolicových růžic, zatímco řeřicha zahradní, roketa setá (= rocquette , agurula, Eruca sativa), kapusta, řeřicha potoční vykazovaly menší účinek. Dále se ukázalo, že rané výhonky mají více účinných látek než zralé produkty. Tak např. výhonky ředkvičky a ředkve mají o 80 % větší účinek než brokolice. Část studie se zabývala i vlivem stáří rostliny a teploty při pěstování u ředkvičky a ředkve.
Food Australia, 58, 2006, č. 12, s. 564
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018