Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výskyt salmonely ve stolních vejcích v ČR do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Výskyt salmonely ve stolních vejcích v ČR

Vydáno: 5.12.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Zpráva z mise EU v ČR zaměřené na kontrolu opatření k zamezení výskytu salmonely ve vejcích.
Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti (Food and Veterinary Office, FVO) Evropské komise uveřejnil zprávu z inspekce provedené ve dnech 26.5.–4.6.2008 v ČR. Inspekce se zaměřovala na posouzení opatření, která přijaly kompetentní autority v ČR za účelem zamezit možným výskytům otrav z potravin způsobených salmonelou v důsledku konzumace stolních vajec nebo potravin vyrobených ze stolních vajec.

Ve zprávě FVO (viz příloha 1–4) se dochází k závěru, že legislativa Společenství byla transponována a implementována do národní legislativy ČR, národní programy kontroly salmonely jsou jasné a dobře strukturované, do oficiálního testování jsou zapojeny akreditované laboratoře.
Mise EU však konstatovala, že dochází k některým systematickým chybám v počtu vzorků odebíraných pro skríning a při vyhodnocování nálezů, což vážně snižuje schopnost programů individuálně separovat pozitivní hejna. Důsledkem je, že monitorovací programy vyhovují nařízením (ES) č. 2160/2003, 1168/2006 a 1003/2005 týkajícím se programů kontroly salmonely u drůbeže jen částečně.

Zpráva FVO je k dispozici v příloze (1–4).
 
Příloha 1: Czech Republic: Salmonella risk in the table egg sector (pdf, 202 kB, 21 stran)
Příloha 2: Příloha I ke zprávě FVO (pdf, 1,53 MB)
Příloha 3: Příloha II ke zprávě FVO (pdf, 2,26 MB)
Příloha 4: Příloha III ke zprávě FVO (pdf, 677 kB)
 
Zdroj: Evropská komise–FVO
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021