Výskyt ozářených potravin v obchodní síti v Praze
Na Výzkumném ústavu potravinářském v Praze provedli monitoring použití metody ozařování potravin k zajištění jejich bezpečnosti (nezávadnosti). Průzkumem vybraných potravin se zjistilo, že ozařování nebylo použito u žádného z vyšetřovaných vzorků.
V tržní síti v Praze bylo odebráno 29 vzorků potravin (drůbež, králičí maso, sýry, exotické ovoce), u kterých nebylo deklarováno, že byly ošetřeny ozářením. Povinnost uvádět na výrobku použití ozáření k ošetření potravin stanovuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 133/2004 Sb.
Pomocí dvou metod, a to:
1. stanovením uhlovodíků generovaných ozářením plynovou chromatografií (metoda EN 1784) a
2. stanovením volného o-tyrosinu pomocí HPLC s elektrochemickou detekcí
byla provedena kontrola možného ošetření potravin ozářením před jejich uvedením na trh.
Výsledek kontroly
U žádného vzorku kontrolovaných potravin nebylo uvedenými metodami prokázáno, že došlo k jejich ozáření. Spotřebitel tak nebyl klamavě informován o způsobu ošetření potravin.
Czech Journal of Food Science 22, 2004, č. 6, s. 222–229 [pdf ; 302995 bytů]