Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výskyt listerií v Evropě do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Výskyt listerií v Evropě

Vydáno: 21.2.2008
Tisk článku
Stanovisko EFSA varuje před rostoucím počtem listerióz a nabádá k větší opatrnosti při skladování chlazených potravin.
Podle zprávy úřadu EFSA v Evropě stoupá počet případů onemocnění způsobených listerií s fatálními důsledky, a to především u lidí nad 60 let s oslabenou imunitou, méně často u těhotných žen. Hlavním problémem jsou hotová jídla skladovaná při příliš vysokých teplotách jak doma, tak i v obchodech.
Bylo by dobré mít stanoveny limitní počty listerií, při jejichž dodržení nedojde během doby trvanlivosti k překročení konečných limitů, které jsou stanoveny. Jenže stanovení počtu, který by zaručoval, že výrobek na konci lhůty použitelnosti nepřekročí 100 KTJ/g, je nerealizovatelné. Proto je spíše třeba důkladně zkoumat případy listerií a na základě porovnání studií stanovit trvanlivost tak, aby se brala v úvahu realističtější skladovací teploty.
Bylo zjištěno, že v r. 2001 se v 26 evropských státech vyskytlo 901 případů, v r. 2006 1 583 případů.
Z různých pramenů byly vytaženy a do tabulky sestaveny údaje o počtu případů listerióz s těžkým průběhem. (Poznámka překladatele: Údaje v tabulce jsou s vysokou pravděpodobností ovlivněny rozdílnou metodikou zjišťování a evidence nákaz v různých zemích, takže nejsou jednoduše porovnatelné).
 
Příklady výskytu listerióz s těžkým průběhem od r. 1998
 

Země
Rok
Počet případů(a)
Zdroj nákazy
USA
1998
108
párky
 
2000
43
mexické měkké sýry, pečené krůtí maso
 
2001
16*
pečené krůtí plátky
 
2002
54
pečené krůtí maso
Anglie
1999
4
chlebíčky – nemocnice
 
2003
40
máslo, neidentifikováno
chlebíčky – nemocnice
 
2004
2
chlebíčky – nemocnice
Nový Zéland
2000
4*
pečené krůtí plátky
Francie
1999-2000
42
výrobky z vepřového
Švédsko
2001
50*
sýry
Japonsko
2001
38*
sýry
Švýcarsko
2005
10
sýry
ČR
2006
78
měkké sýry
Německo
2006
6
tvrdé sýry

(a)    všechny těžké poruchy celého organismu s výjimkou případů označených *, při nichž převládaly horečnaté gastroenteritidy
 
Podrobnější informace:
Scientific opinion of the panel of biological hazard (Question No EFSA-Q-2007-064) adopted on 6. 12. 2007
EU Food Law, 331, 2008, s. 16-17

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021