Bezpečnost potravin

Výskyt kontaminace bakterií Salmonella agona

Vydáno: 18. 9. 2008
Autor: berankova1

Salmonelóza způsobená málo obvyklým kmenem zřejmě pocházela z masných výrobků irské firmy Dawn Farm Foods.

Dne 4. srpna 2008 zveřejnil Irský úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) výskyt osmi případů salmonelózy způsobené neobvyklým kmenem salmonely – S. agona. Posléze se projevily další případy (celkem 132) otravy touto salmonelou, a sice ve Spojeném království, Irsku, Švédsku, Finsku a Francii. Šetření ohledně specifikace zdroje kontaminace vedla k Dawn Farm Foods, v Naas, hrabství Kildare v Irsku. Již 8. srpna FSAI ohlásila, že důvodem otrav mohly být výrobky z hovězího masa dodávané do řetězce Subway. Ve 125 případech se s jistotou jednalo o stejný genetický původ mikroorganismu jako u vzorků odebraných z Dawn Farm Foods.
Tato firma sice operativně stáhla vybrané šarže pečeného hovězího, kuřat a šunek z dodávek určených k výrobě chlebíčků, ale postupně zřejmě došlo ke křížové kontaminaci prostřednictvím nářezových přístrojů, takže se tato salmonela vyskytla i v řadě dalších masných výrobků (šunek apod.) ve jmenovaném obchodním řetězci, a to i v dalších zemích mimo Irska. V UK se k 15. srpnu vyskytlo 77 případů (většinou mužů), z nichž 14 bylo hospitalizováno. V jednom případě došlo k úmrtí starší ženy z důvodu ischemické kolitidy následně po infekci salmonelou.
Dawn Farm Foods dočasně z vlastní iniciativy uzavřela svou provozovnu v Kildare za účelem absolutního vyčištění a sanitace.
EU Food Law, 2008, č. 357, s. 6-7