Bezpečnost potravin

Výrobky z klecových vajec by měly být označeny

Vydáno: 24. 1. 2012
Autor: Ing. Dana Nehasilová

Ochránci spotřebitelů požadují, aby muselo být do budoucna na potravinách vyznačeno, že při jejichž výrobě byla použita vejce z konvenčního klecového ustájení.

Zda potravinářské výrobky obsahují vejce pocházející z neobohacených klecových ustájení, není možné bez odpovídajícího označování zjistit.
Spotřebitelská centrála Severního Porýní-Vestfálska se sídlem v Düsseldorfu požaduje jasné značení potravinářských výrobků (např. hotových jídel, nudlí, pečiva, majonéz), při jejichž výrobě byla použita vejce od nosnic chovaných v konvenčních bateriových klecích.
Organizace na ochranu spotřebitelů argumentuje skutečností, že ne všechny státy EU dodržely zákaz produkce vajec v bateriových klecích. Klecová vejce používaná i nadále jako přísada v potravinářkém průmyslu se tak dostávají do domácností spotřebitelů.
Verbraucherschützer: Produkte aus Käfigeiern kennzeichnen