Bezpečnost potravin

Výrobky s nízkým obsahem sodíku na trhu

Vydáno: 31. 3. 2008
Autor:

Top10 společností zabývajících se reformulací potravin ke snížení obsahu sodíku.

Mezi 10 předních potravinářských společností zabývajících se vývojem výrobků s nízkým obsahem sodíku patří (podle Packaged Facts):

– Amy’s Kitchen Inc.,

– Cambell Soup Co.,
– Con Agra Foods,
– Del Monte Foods Co.,
– General Mills Inc.,
– H. J. Heinz Co.,
– Hain Celestial Group Inc.,
– Hormel Foods Corp.,
– Kraft Foods Inc.,
– Unilever.

Tvrzení o obsahu sodíku se uvádí na řadě různých výrobků, např. na polévkách, konzervovaných potravinách v plechovkách, ochucovadlech, potravinách typu snacků, nápojích a masných a rybích výrobcích. Zpracovatelské firmy často nabízejí mnoho z těchto výrobků napříč svým sortimentem. Nabídka pro spotřebitele, který hledá výrobky se sníženým obsahem sodíku, se trvale zvyšuje.

Morton Salt (USA) nabízí tři výrobky přímo pro spotřebitele, kteří sledují svůj příjem soli. Dva z výrobků: Salt Balance™ Salt Blend a Lite Salt™Mixture – jsou směsi chloridu sodného a chloridu draselného, které obsahují o 25 a 50 % méně sodíku než běžná stolní sůl. Třetí výrobek nazvaný Salt Substitute je samotný chlorid draselný, který je určen spotřebitelům, kterým lékař doporučil stravu s omezením sodíku.

Firma The J & B Group nabízí řadu masných výrobků vyrobených za použití SaltWise firmy Cargill a uvedených na trh pod názvem No Name®. Výrobky mají o 33 % nižší obsah soli.

Cambell Soup Co. v únoru 2008 oznámila, že reformulovala 48 polévek, které budou uvedeny na trh koncem roku 2008. Z tohoto počtu se bude celkem 36 výrobků prodávat pod názvem Select Harvest. Zbývajících 12 výrobků bude určeno dětem. Firma je nazývá “kids’ favorite soup”. Firma Cambell chce celkem dodat na trh 85 polévek s nízkým a sníženým obsahem sodíku.
 
Více informací o náhradě sodíku v potravinách a nápojích je k dispozici v příloze.
 
Příloha: Buď chytrý, pokud jde o sůl (pdf, 494 kB)
 
Zdroj: Food Technology 62, 2008, č. 3, s. 26–35