.jpg.jpg)
V neděli se u příležitosti konání Jihomoravských dožínek v Hodoníně slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Certifikát si převzalo devět producentů z Jihomoravského kraje, jejichž výrobky zvítězily v jedenáctém ročníku krajské soutěže.
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Uzený špek z boků Bedřich Vlach
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem e-jídlo.cz, s. r. o.
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
Kozí sýr přírodní dlouho zrající Markéta Palánová
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Kozí mléko "SEDLÁK" Eva Sedláková
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Koláč ze skanzenu Martina Harnošová
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Větrník JK CUKRÁRNA s.r.o.
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
|
Tuřanská zelná šťáva AGRO Brno - Tuřany, a.s.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Znojemské kdoule extra džem Ing. Zuzana Boudová
|
9.
|
Ostatní
|
Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní Pekařství Křižák s.r.o.
|
„Soutěže Regionální potravina se pravidelně s našimi výrobky účastníme a každé ocenění je pro nás nejen závazkem do budoucna, ale také důkazem, že naše práce má smysl a děláme ji dobře. Věříme, že pokud se zemědělství dělá s láskou, ve finálních produktech je to znát,“ říkají majitelé Eva a Jan Sedlákovi, kteří letos uspěli v soutěži s Kozím mlékem „SEDLÁK“. Zemědělství a chovu koz se věnují třicet let a v současné době obhospodařují zhruba padesát hektarů půdy. Na zhruba polovině z této plochy se od jara do podzimu pase stádo stopadesáti koz, na zbylé ploše pěstují ječmen, oves, triticale a vojtěšku pro výrobu senáže.
Slavnostního předávání se účastnili náměstek Jindřich Fialka za Ministerstvo zemědělství a ředitel Regionálního odboru Brno Václav Říha za Státní zemědělský intervenční fond.
Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF