Bezpečnost potravin

Výhonky alfalfa příčinou salmonelózy v USA

Vydáno: 27. 8. 2010
Autor:

Společnost Caldwell Fresh Foods stáhla z trhu své výrobky, aby zabránila dalším onemocněním. Evidováno je 22 onemocnění, šest osob bylo hospitalizováno.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/alfalfa2.jpg][http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/alfalfa1.jpg]Společnost Caldwell Fresh Foods, Maywood, Kalifornie, dobrovolně stáhla z tržní sítě veškeré čerstvé výhonky vojtěšky alfalfa prodávané pod značkami „Caldwell Fresh Foods“, „Nature´s Choice“ a „California Exotic brands“.  Důvodem byl výskyt salmonely, která způsobila v 10 amerických státech od 1. března  do konce května 2010 onemocnění nejméně 22 osob, z nichž šest případů bylo hospitalizováno. Nedošlo však k žádnému úmrtí. Všichni pacienti uváděli, že v dané době konzumovali  výhonky alfalfa, takže tato rostlinná potravina je pravděpodobnou příčinou onemocnění

Alfalfa byla distribuována mezi široký okruh zákazníků, a to jak do veřejného stravování a k různým výrobcům lahůdek, tak do prodejní sítě.


Food Bussiness News, 6, 2010, č. 8, s. 13