Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vyhlídky na konzumaci alkoholu bez následků do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vyhlídky na konzumaci alkoholu bez následků

Vydáno: 30.6.2009
Tisk článku
Liposomací alkoholu patentovaným postupem se změní mechanismus resorpce alkoholu a jeho oxidace.
Lékárník z Aargau (Švýcarsko), který zkombinoval své farmaceutické znalosti a palírenské zkušenosti, vyvinul postup, který možná brzy umožní rychlé štěpení alkoholu v krvi.
Tzv. „Micelanol-Verfahren“ je založen na „liposomaci“ alkoholu působením vysokého tlaku. Jedná se přitom o ultrajemné rozdělení (micelaci) alkoholu na materiálu nosiče (přírodní derivát lecitinu). Lecitin vytváří při vysokém tlaku ve směsi vody a alkoholu liposomy. Tím vznikne z jednofázového kapalného systému dvojfázový, v němž jednu kapalnou fázi tvoří alkohol. Tím se změní mechanismus transportu alkoholu a jeho přeměna. Liposomovaný alkohol se při resorpci, difusi a štěpení chová jinak než normální alkohol. Běžně závisí resorpce alkoholu na míře naplnění žaludku a na druhu potravy. Proto alkohol nalačno stoupá do hlavy rychle na rozdíl od situace po vydatné svačině. Resorpci zbrzdí především strava bohatá na tuky. Přitom se část konzumovaného alkoholu prakticky bez přeměny vyloučí z organismu. Podobný mechanismus je i v případě liposomovaného alkoholu.
Navíc se štěpení urychlí tím, že micelovaný alkohol pozitivně ovlivňuje vytváření alkoholdehydrogenázy. Mechanismus eliminace alkoholu je v játrech založen na MEO-systému (Microsomal-Ethanol-Oxidizing-System). K tomu je zapotřebí NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) fungující jako koenzym, který se vytvoří během pití. Běžně je NAD k dispozici jen v omezeném množství, ale v případě micelárního alkoholu se dosud neznámým mechanismem jeho tvorba zvyšuje. Zvýšené množství alkoholdehydrogenázy se tak postará o snížení obsahu alkoholu v krvi.
Postup je zatím otestován na ovocných pálenkách, ale bude zřejmě využitelný i pro jiné druhy alkoholu. Podmínkou použití je uzavření patentového řízení.

Lebensm. Technologie, 42, 2009, č. 4, s. 26-27
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018