Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vliv výživy na zrak do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vliv výživy na zrak

Vydáno: 12.7.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Výsledky studie provedené v USA. Doporučení pro spotřebitele.
S věkem se zhoršuje zrak. Jedním z důvodů je degenerace makuly (age-related macula degeneration, AMD).
Ve výzkumné jednotce ministerstva zemědělství v USA (USDA–ARS) se zabývali sledováním vlivu stravy na kvalitu zraku. Do studie bylo zapojeno více než 4 tisíce mužů a žen ve věku 55–80 let. Studie byla uspořádána tak, aby umožnila sledovat vliv jednotlivých složek stravy i kombinace různých výživových faktorů.
Ze studie, jejíž výsledky byly publikovány v časopise Ophtalmology, vyplynuly tyto závěry:

Nejvíce ochranných vliv na zrak má strava s nízkým glykemickým indexem bohatá na vitamin C a E, zinek, lutein, zeaxantin a n-3 mastné kyseliny (DHA a EPA).
 
Zdroj: IFT (zpráva z 6.7.2010)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018