Bezpečnost potravin

Vliv tvrdosti vody na odstranění bakterií z povrchu kuřat

Vydáno: 26. 1. 2010
Autor:

Měkká voda odstraňuje z povrchu kuřat více bakterií než voda tvrdá a středně tvrdá. Volně přístupný časopis IJPS.

Podle výzkumníků z ARS (Agricultural Research Service, Zemědělské výzkumného střediska) ministerstva zemědělství USA (USDA) snižování tvrdosti vody zvyšuje její schopnost odstraňovat bakterie z kůže kuřat.
Sledoval se vliv velmi tvrdé, středně tvrdé a měkké vody na odstranění bakterií Campylobacter, Staphylococcus a Pseudomonas z povrchu kuřat. Zjistilo se, že u kuřat, která byla pětkrát omyta vodou, bylo při použití měkké vody odstraněno z kůže kuřat o 37 % více sledovaných bakterií než v případě ostatních dvou typů vody.
Zpracovatelé kuřat tak mohou regulací tvrdosti vody používané v technologickém procesu zvýšit účinnost oplachování, tj. odstraňování bakterií z povrchu kůže zpracovávané drůbeže.
Výsledky výzkumu byly uveřejněny v časopise International Journal of Poultry Science (viz příloha).
 
 
Zdroj: USDA–ARS
 

Pozn.: Články v časopise International Journal of Poultry Science jsou volně přístupné. Archiv IJPS.