Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vliv tvrdosti vody na odstranění bakterií z povrchu kuřat do kategorie

Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vliv tvrdosti vody na odstranění bakterií z povrchu kuřat

Vydáno: 26.1.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Měkká voda odstraňuje z povrchu kuřat více bakterií než voda tvrdá a středně tvrdá. Volně přístupný časopis IJPS.
Podle výzkumníků z ARS (Agricultural Research Service, Zemědělské výzkumného střediska) ministerstva zemědělství USA (USDA) snižování tvrdosti vody zvyšuje její schopnost odstraňovat bakterie z kůže kuřat.
Sledoval se vliv velmi tvrdé, středně tvrdé a měkké vody na odstranění bakterií Campylobacter, Staphylococcus a Pseudomonas z povrchu kuřat. Zjistilo se, že u kuřat, která byla pětkrát omyta vodou, bylo při použití měkké vody odstraněno z kůže kuřat o 37 % více sledovaných bakterií než v případě ostatních dvou typů vody.
Zpracovatelé kuřat tak mohou regulací tvrdosti vody používané v technologickém procesu zvýšit účinnost oplachování, tj. odstraňování bakterií z povrchu kůže zpracovávané drůbeže.
Výsledky výzkumu byly uveřejněny v časopise International Journal of Poultry Science (viz příloha).
 
Příloha: Role of Water Hardness in Rinsing Bacteria from the Skin of Processed Broiler Chickens (pdf, 30 kB)
 
Zdroj: USDA–ARS
 


Pozn.: Články v časopise International Journal of Poultry Science jsou volně přístupné. Archiv IJPS.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018