Vláknina pro masné výrobky
Vydáno: 6. 9. 2006
Autor:
Využití vlákniny při výrobě masných výrobků u německých zpracovatelů masa.
Vláknina pro masné výrobky
Využití vlákniny při výrobě masných výrobků u německých zpracovatelů masa.
Vláknina je hodnotná součást naší výživy a hraje důležitou roli v péči o náš dobrý zdravotní stav. Během obvyklých postupů při produkci masa a masných výrobků se vláknina nevyskytuje, proto společnost Lay Gewürze z Bad Kisssingenu vyvinula směs pro výrobu masných výrobků obohacených vlákninou.
Příprava výše uvedených potravin může probíhat bez velkých dodatečných nákladů a obvyklý průběh této výroby se může vyvíjet následujícím způsobem. Přesně stanovené množství přípravku, který obsahuje vlákninu, se promísí s odpovídajícím množstvím vody z roztátého ledu a před konečným kutrováním se přidá postupně poměrná část k surovinám potřebným pro přípravu běžného loveckého salámu. Během výrobních operací dochází k odsávání prachu z použitých přísad přisypávaných postupně do míchačky a k míchání za vakua a dosažení požadované vaznosti.
Směsi z různých druhů koření, které obsahují funkční složky a pozitivně ovlivňují přirozené tělesné a duševní funkce lidského organismu, vytvářejí a rozšiřují současný trend wellness potravin. Obzvlášť vhodné k výrobě specialit v oblasti masných výrobků jsou přípravky uváděné v Německu do oběhu pod obchodními názvy „Wellness-Bratwurst“, „Zartessa P“. Jedná se o nové speciální zvláštní výrobky, jež jsou vytvořené pro přípravu gulášů, masových rolád nebo různých druhů mas určených k rožnění. Prostředky slouží k zajištění šťavnatosti zpracovávaného masa. Podle výrobce se ukládají v mase a tím se dociluje jeho větší stability. Díky zvláštním způsobům účinku se může chuť masa zjemnit a dosáhne se i jeho větší šťavnatosti. Přípravek „Zartessa P“ je vhodný, jak pro strojně technologické zpracování masa, tak se rovněž hodí i pro ruční výrobu, ale může se také použít jako součást kořenícího nálevu.
Také výrobek označovaný názvem „Super Bind“ může usnadnit tyto technologické operace. Působí na dosažení optimální vaznosti, na rychlé získání požadované červené barvy a udržení její stálosti, např. u pivních klobás a loveckého salámu. Další produkty této společnosti napomáhají ke zlepšení chuti a aromatu šunky, kýty nebo drůbežích prsou.
Více informací zde.