Bezpečnost potravin

Virová onemocnění z potravin

Vydáno: 19. 8. 2009
Autor:

Publikace ILSI Europe (červenec 2009).

ILSI Europe vydal v červenci 2009 další publikaci ze série zpráv (ILSI Europe Report Series), a to pod názvem “Viry zvířat s významem pro potravinářský průmysl” (viz příloha).
Z 13 virů uvedených v publikaci jich pouze pět infikuje člověka. Z nich mají pouze tři viry významné klinické účinky. Jde o:
– virus hepatitidy E (hepatitis E virus, HEV),
– vysoce patogenní virus ptačí chřipky (highly pathogenic avian influenza virus, HPAIV),
– virus horečky údolí Rift (Rift Valley fever virus, RVFV).
 
Virus vezikulární stomatitidy (VSV) se považuje za “minoritní” zoonotický virus a nákaza virem newcastleského onemocnění (NDV) je u člověka zřídkavá a netypická, může způsobovat mírný zánět oční spojivky (konjunktivitidu).
V Evropě nebyl identifikován ani VSV ani RVFV. Zatímco se VSV považuje pouze za minoritní zoonotický virus, RVFV je smrtelný a přenáší se prostřednictvím infikovaných jatečných kusů a nepasterovaného mléka.