Bezpečnost potravin

Většina stánků na vánočních trzích hygienu dodržuje

Vydáno: 27. 12. 2018
Autor: HSHMP

Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy ze dne 21. 12. 2018

Pražští hygienici provedli v předvánočním období několik kontrol vybraných pražských vánočních trhů. Žádné vetší prohřešky při kontrolách nezaznamenali. Kontrolami prošly vánoční trhy na Staroměstském náměstí a u obchodního domu Kotva v Praze 1, u stanice metra Anděl v Praze 5, na Náměstí Míru v Praze 2, na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 a před obchodním centrem Eden v Praze 10. 

„V rámci našich kontrol jsme sledovali dodržování provozní a osobní hygieny, podmínky skladování potravin včetně skladovacích teplot, data spotřeby potravin a doklady o jejich původu. Pozornost jsme však věnovali také stavu samotného stánku a zařízení pro přípravu pokrmů a manipulaci s potravinami, které jsou ve stánku používány,“ uvádí MUDr. Zdeňka Jágrová, pověřená zastupováním ředitele HSHMP. „Ověřovali jsme rovněž, zda stánky disponují přívodem pitné teplé a studené vody,“ doplňuje MUDr. Zdeňka Jágrová.

Pozornost stavu stánku by měli věnovat také sami spotřebitelé. Návštěvníci trhů by si proto při nákupech potravin a pokrmů ve stáncích měli všímat detailů a v případě pochybností raději nic nekoupit. Vyhnout by se měli například stánkům, ve kterých potraviny a pokrmy nejsou chráněny před povětrnostními podmínkami či škůdci. Jsou uloženy na slunci nebo přímo na zemi či mimo chladící zařízení. HSHMP radí potraviny a pokrmy nekupovat ani v případech, kdy stánek, jeho vybavení a obsluha včetně okolí stánku není v pořádku z hlediska čistoty. Tzn., není zajištěno odstraňování odpadků a pro manipulaci s potravinami a pokrmy nejsou používány ochranné pomůcky a podobně. Stejně tak by se lidé na vánočních trzích měli vyvarovat konzumaci alkoholických nápojů neznámého původu a neoznačených lihovin.  

FOTO: ilustrační obrázek

Zdroj: HSHMP

 
Při konzumaci potravin venku je třeba obezřetnosti

Lidé by se při konzumaci stravy na ulici měli vyvarovat přímého kontaktu vlastních rukou s konzumovaným jídlem. Pokrm by měl být podáván tak, aby nedocházelo k přímému kontaktu rukou s jídlem, například na tácku nebo v kelímku. Pokud lidé předpokládají, že při vánočních procházkách Prahou budou konzumovat jídlo, pak pražští hygienici doporučují si na procházku vzít na očištění rukou malou příruční desinfekci, gel nebo desinfekční ubrousek. Lze tak výrazně omezit riziko nákazy infekční nemocí, například žloutenkou typu A. Dbát na hygienu rukou se v pozitivním slova smyslu vyplatí!

 

V Praze 21. 12. 2018

Mgr. Zbyněk Boublík
tiskový mluvčí HSHMP

Zdroj: HSHMP