
Veterinární dozor na jatkách hraje nezastupitelnou roli pro fungování pro stát strategického potravinářského průmyslu a na něj navazujících odvětví. I v době koronavirové pandemie dozoruje v celé České republice již od časný ranních hodin každý den téměř 500 úředních veterinárních lékařů a techniků, zaměstnanců Státní veterinární správy (SVS), na 300 českých jatkách a zvěřinových závodech nad porážkami tak, aby nebylo omezeno zásobování obyvatelstva masem a byla zaručena jeho zdravotní nezávadnost. Navzdory nouzovému stavu porážky na českých jatkách od začátku roku v porovnání se srovnatelným obdobím loňského roku mírně vzrostly.
Každé poražené zvíře na českých jatkách musí být veterinárním dozorem před porážkou prohlédnuto a následně je po porážce prohlédnuto také z něj získané maso tak, aby do obchodů či ke zpracování putovalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou veterinárním dozorem vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.
Z níže uvedených čísel o vývoji porážek na českých jatkách v dosavadním průběhu roku je patrné, že porážky skotu, prasat i hrabavé drůbeže v dosavadním průběhu letošního roku rostou v řádu jednotek procent. K žádnému zásadnímu propadu nedošlo ani v období nouzového stavu od 12. do 24. března. Zatímco u skotu a hrabavé drůbeže jsme zaznamenali meziroční pokles o 3 respektive 4 procenta, porážky prasat (vepřové je stále nejvíce konzumované maso v ČR) vzrostly v uvedeném období téměř o desetinu.
Porážky na českých jatkách v období od 1. 1 až 24. 3.
|
2019
|
2020
|
Meziroční index
|
Skot
|
59 325
|
60 260
|
1,02
|
Prasata
|
506 038
|
531 456
|
1,05
|
Hrabavá drůbež
|
26,0 mil
|
26,2 mil
|
1,01
|
Porážky na českých jatkách v období od 12. 3. až 24. 3. (nouzový stav)
|
2019
|
2020
|
Skot
|
9 159
|
8 907
|
0,97
|
Prasata
|
78 031
|
84 664
|
1,09
|
Hrabavá drůbež
|
4,064 mil
|
3,917 mil
|
0,96
|
Zásadním úkolem SVS je v současné době průběžné zajišťování dostatku ochranných pomůcek a desinfekce pro jednotlivé krajské veterinární správy, které je následně distribuují k zaměstnancům dozorujícím v provozech.
„Chtěl bych tímto veřejně poděkovat svým kolegům, kteří i v této náročné době profesionálně plní svou roli a přispívají tak k zásobování obyvatelstva zdravotně nezávadnými potravinami,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Zdroj: SVS

