Bezpečnost potravin

Veterináři nařídili zlikvidovat přes 100 kilogramů rybích a masných produktů

Vydáno: 14. 5. 2018
Autor: SVS

Informace SVS ze dne 14. 5. 2018.

Státní veterinární správa (SVS) v Praze nařídila likvidaci 110 kg sušených ryb, rybích výrobků a masných výrobků, které byly nedostatečně označeny, s prošlým datem minimální trvanlivosti a skladovaných v nevhodných podmínkách. Sklad navíc provozoval svou činnost bez schválení a registrace SVS.

Ve  skladu v Praze – Horních Počernicích se v chladírenském a mrazírenském zařízení nacházelo 103 kg nedostatečně označených sušených ryb, 3 kg masných výrobků, které byly podle označení po datu použitelnosti a byla u nich zmrazením uměle prodlužena trvanlivost. Dále veterinární inspektoři zajistili 4 kg jiker ze sleďů s prošlým datem minimální trvanlivosti, skladovaných navíc při teplotách překračujících teplotní limity uvedené výrobcem.

Veterinární inspektoři výrobky znehodnotili barvou a nařídili jejich neškodné odstranění. Provozovatel skladu dostal informace o své povinnosti požádat o schválení a registraci skladu pro chladírenské a mrazírenské skladování živočišných produktů a o nutnosti provozovat svou činnost až po jeho schválení. Případ bude dále řešen v přestupkovém řízení. Provozovateli potravinářského podniku hrozí za nesplnění požadavků na bezpečnost potravin pokuta až ve výši 10 milionů korun.

SVS zjistila uvedená pochybení v rámci došetření možného pohybu zásilky popsaných výrobků, jež byla zajištěna a zlikvidována při společné kontrole přepravy, jež provedla Celní správa a Státní veterinární správa v dubnu tohoto roku v Pardubickém kraji. O tomto případu více zde.

Zdroj: SVS