Bezpečnost potravin

Veškeré údaje o potravinách zjistitelné v jednom okamžiku

Vydáno: 30. 11. 1999
Autor:

Nové etikety nabízejí spotřebitelům, obchodu a průmyslu přehlednější označování a možnosti kontroly.

Zvláště u čerstvých potravin hledají spotřebitelé a obchodníci v posledních letech stále přesnější údaje. Otázky typu: Odkud pochází kupované maso? Jak je skutečně čerstvé? A skutečně souhlasí natištěné datum minimální trvanlivosti? Objevují se stále znovu, od skandálů s potravinami.
Bezpečnější a transparentnější pro kontrolu potravin nabízejí dva nové druhy inteligentních identifikátorů. Tak zvané TE-etikety (evidující teplotu) s RFID modulem poskytují na jedné straně bezpečnost při manipulaci, která je rozšířená při balení výrobků. Tento způsob identifikace již není beze stopy neřešitelný. Technologie radiofrekvenční identifikace, zkráceně RFID, prostřednictvím které se vyrábějí multifunkční etikety, dodatečně podporuje bezpečnou kontrolu údajů.
Tak mohou být na druhé straně data, bez dotyku nebo vizuálního kontaktu, prostřednictvím radiového sledování načítána a ukládána podle jednotlivých kategorií.