Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Veřejná konzultace k návrhu vědeckého stanoviska EFSA o hodnocení zdravotního rizika nitrosaminů v potravinách do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace
Aktuality > Aktuality

Veřejná konzultace k návrhu vědeckého stanoviska EFSA o hodnocení zdravotního rizika nitrosaminů v potravinách

Vydáno: 17.10.2022
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Konečný termín pro podávání připomínek a komentářů je 22. listopadu 2022.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska Vědeckého panelu EFSA pro kontaminanty v potravinovém řetězci (CONTAM panel), které se týká hodnocení zdravotního rizika pro evropské spotřebitele, a to v souvislosti s přítomností nitrosaminů v potravinách.

Z doposud provedeného hodnocení vyplývá, že je vysoce pravděpodobné, že u všech věkových skupin je dietární expozice nitrosaminům nad úroveň, která může znamenat zdravotní riziko.

Zájemci jsou vyzváni k zaslání svých písemných připomínek do 22. listopadu 2022.

Veškeré informace k veřejné konzultaci a elektronický formulář pro zaslání připomínek naleznete na internetových stránkách EFSA.

Více se lze dozvědět zde:

Public consultation on nitrosamines in food: draft opinion explained | EFSA (europa.eu)

 

Nitrosaminy (přesněji N-nitrosaminy) jsou chemické sloučeniny, které mohou vznikat v potravinách v důsledku jejich zpracování (např. sušení, uzení). Byly nalezeny v několika druzích potravin, jako jsou uzené masné výrobky, zpracované ryby, kakao, pivo a další alkoholické nápoje. Nitrosaminy mohou být přítomny také v řadě dalších potravin, jako je vařené maso, zpracovaná zelenina, obiloviny, mléko a mléčné výrobky nebo fermentované, nakládané a kořeněné potraviny. Některé nitrosaminy jsou genotoxické (mohou poškozovat DNA) a karcinogenní (mohou způsobovat rakovinu).

 

Zdroj: EFSA

Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021