Bezpečnost potravin

Veřejná konzultace EFSA: riziko pro zdraví představované PFAS v potravinách

Vydáno: 26. 2. 2020
Autor: KM EFSA

Konečný termín pro podávání připomínek je 20. dubna 2020

Vědecký panel EFSA pro kontaminanty v potravinovém řetězci zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k rizikům pro lidské zdraví spojeným s přítomností perflouralkylovaných sloučenin (PFAS) v potravinách. Dokument představuje odhady dietární expozice PFAS a hodnocení zdravotních rizik spojených s dietární expozicí.

Zájemci jsou vyzváni k zaslání svých písemných připomínek do 20. dubna 2020.

Veškeré informace k veřejné konzultaci a elektronický formulář pro zaslání připomínek naleznete na internetových stránkách EFSA.

Perflouralkylované sloučeniny jsou skupinou uměle vytvořených chemických látek, která zahrnuje kyselinu perfluorooktanovou (PFOA), perfluorooktansulfonát (PFOS), kyselinu perfluorononanovou (PFNA), kyselinu perfluorohexansulfonovou (PFHxS) a mnoho dalších. PFAS jsou průmyslově vyráběny od 40. let minulého století. Určité PFAS, jako jsou PFOA, PFOS, PFNA či PFHxS se časem neodbourávají a akumulují se v životním prostředí či lidském těle. Expozice PFAS může vést k nežádoucím zdravotním účinkům. Lidé mohou být PFAS exponováni různými cestami, např. také potravinami. Potraviny mohou být kontaminovány prostřednictvím půdy a vody používané na zalévání plodin, díky kontaminaci zvířat prostřednictvím krmiv a vody, prostřednictvím obalů obsahujících PFAS či v průběhu zpracování potravin díky používání nástrojů obsahujících PFAS.

EFSA bude 12. března požádat otevřený technický mítink v Bruselu, na kterém vysvětlí svůj přístup použitý při přípravě stanoviska a bude odpovídat na dotazy účastníků.

Zdroj: EFSA