Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vědci doporučují vymezit horní hranici příjmu DHA do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vědci doporučují vymezit horní hranici příjmu DHA

Vydáno: 14.10.2010
Tisk článku
Dietární rybí olej alteroval populaci T lymfocytů a aktivizoval rakovinné onemocnění u myší s indukovanou kolitidou.
Chronická zánětlivá střevní onemocnění (IBD) zvyšují riziko rozvoje kolorektální rakoviny. Složky potravy, které tlumí zánět, jsou spojovány s poklesem rizika rakoviny. Omega-3-mastná kyselina s dlouhým řetězcem docosahexaenová kyselina (DHA) přítomná v rybím tuku se vyznačuje potenciálem protizánětlivých vlastností. Cílem studie amerických vědců z Michigan State University bylo určit, zda by mohla krmná dieta obohacená o rybí olej s vyšším obsahem DHA (DFO) snížit riziko výskytu rakoviny tlustého střeva u modelového zvířete – myši, u kterého byla experimentálně indukovaná kolitida (zánět tlustého střeva). Myši byly vystaveny působení Helicobacter hepaticus. Již za čtyři týdny po infikování byl u myší detekován výskyt mírné kolitidy. Myši byly po dobu 8 týdnů krmeny izokalorickou dietou upravenou tak, aby obsahovala kukuřičný olej, světlicový olej nebo DFO (dávky v rozmezí od 0,75% do 6,00%), jako zdroj mastných kyselin.
Oproti očekávání DFO indukoval závažnou kolitidu a formaci adenokarcinomu. Vědci došli k závěru, že myši krmené DFO mohou být méně vyzbrojeny pro zvládnutí úspěšné imunitní odpovědi na infekci Helicobacter hepaticus, došlo u nich ke zvýšení rizika výskytu rakoviny tlustého střeva. Očividně nebyl imunitní systém myší vlivem konzumace rybího oleje schopen čelit této rakovinotvorné baktérii.  
Tyto výsledky podporují potřebu stanovit horní hranici pro příjem DHA, zejména v souvislosti s výskytem chronických zánětlivých stavů, jako jsou IBD.
 
Woodworth, H. L. - McCaskey, S. J.- Duriancik, D.M. - Clinthorne, J.F. - Langohr, I.M. - Gardner, E.M. – Fenton, J.I.:
Dietary fish oil alters T lymphocyte cell populations and exacerbates disease in a mouse model of inflammatory colitis
Highlights from Recent Cancer Literature
Cancer Research, roč. 70, 2010, č. 9, s. 7015-7016
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018